mindfulness- en compassietrainingen

Compassietraining (MBCL):
vriendelijkheid kun je leren

Een belangrijk principe van mindful leven is vriendelijk en niet-oordelend zijn naar jezelf en anderen. En vervolgens handelen vanuit die (zelf)compassie. Maar hoe moeilijk is dat soms!

Heb je ervaring met mindfulness of meditatie en wil je meer aandacht geven aan het ontwikkelen van mildheid? Deze stap verder kun je zetten door het volgen van een compassietraining.

Compassievol accepteren
Waarschijnlijk merk je dat je het toepassen van mindfulness fijn vindt. Maar als het niet lekker loopt – thuis of op je werk – valt het soms niet mee om jezelf te aanvaarden zoals je op dat moment bent. Dan zit er zo’n pestkop binnenin je te kakelen dat je er weer niks van bakt. Of je ergert je juist aan andermans gedrag. Je mist dan de (zelf)acceptatie die ontstaat uit een compassievolle houding.

“Zelf schiet ik snel in de verdediging, de compassietraining heeft mij geleerd hier naar te kijken en inmiddels merk ik dat ik beter om kan gaan met feedback"

3 elementen van compassie

%
Vriendelijkheid
%
Een gevoel van verbondenheid
%
Mindfulness

Wat bedoelen we met compassie?

Compassie gaat over het openstellen voor je eigen ongemak of dat van een ander. Daarbij zijn drie elementen belangrijk: vriendelijkheid, een gevoel van verbondenheid en mindfulness. Het streven van compassie is verlichten. Misschien kun je het ongemak daarmee niet oplossen – dat hoeft ook niet – maar wel verzachten.

Wat brengt MBCL je?

Tijdens de compassietraining ga je door zelfonderzoek herkennen wat jij nodig hebt. Dit maakt je onafhankelijker van wat anderen van je vinden of verlangen. Je maakt ook kennis met je innerlijke helper en leert hoe je die kan inzetten. De training versterkt daarnaast je vermogen tot verbinding. Je wordt vriendelijker naar jezelf toe én naar anderen.

Hoe trainen we?
Bij MBCL maken we onder andere gebruik van voorstellingsoefeningen. Het evolutionaire model van ons gevaar-, jaag- en zorgsysteem  is daarbij een belangrijke basis: wat moet, wil en mag je van jezelf? En hoe vind je hierin de balans?

Vanzelfsprekend oefenen we het vervangen van (zelf)kritiek door mildheid. En verder verdiep je je mindfulnessvaardigheden. Hoe serieus dit misschien allemaal klinkt, er is ook altijd ruimte voor lichtheid en humor.

Training Mindfulness-Based Compassionate Living

  • 8 wekelijkse trainingssessies van 2½ uur
  • 1 oefensessie
  • Fysieke of online training, of een flexibele mix
  • Locatie in overleg
  • Prijs incl. lesmateriaal
  • Dagelijks oefenmoment: thuis of op het werk

Het volgen van een compassietraining vraagt moed om je eigen patronen onder ogen te zien en is daarmee misschien wel een soft skill, maar met een zakelijk belang.”

Denk je dat een compassietraining een waardevolle toevoeging kan zijn voor jou leven? Neem dan contact op om je aan te melden voor een volgende serie trainingen.

Wil je eerst de basisvaardigheden van mindfulness leren of opfrissen? Je kunt bij mij ook de mindfulnesstraining MBSR volgen!

christianne-moussalt_v2